Pornim dis de dimineata din Cluj si Sibiu spre Fagaras, la Balea Lac unde intentionam sa profitam cat mai mult de zapada. Suntem 6: Alex, Adi, Mihnea, Ovidiu, Vasi, Vlad insotiti de Elena, Anda si Atilla de la Transilvania Live, veniti si ei sa simta pulsul expeditiei mai aproape de munte si zapada.
Ne sincronizam si asa cum ne doream urcam cu prima cabina, soarele e sus pe cer si ne grabim sa prindem zapada in conditii cat mai bune.
Fara sa pierdem prea mult timp, dupa un mic dejun din brisca, ne echipam si ne indreptam spre prima etapa din antrenament: un culoar inclinat si sustinut de pe versantul nordic al crestei principale deasupra cascadelor de gheata formate la coada lacului. Profitam si de cei 6m de gheata ramasa si continuam spre creasta. Urcam constant, cat putem mai repede. Zapada este in conditii perfecte: un firn cum rar mai intalnesti in Fagaras.
Jumatatea superioara a culoarului se inclina la peste 50* si aici folosim din plin pioletii tehnici. Ajungem in creasta unde cei 300m diferenta de nivel ai traseului se termina cu un parapet de zapada, cornisa prausindu-se cateva zile in urme datorita temperaturilor ridicate.
Trebuie spus ca in mai putin de 1 saptamana s-au topit mai bine de 1,5m de zapada.
Pentru a completa antrenamentul traversam pe panta inclinata de zapada, pe sub stancile crestei si coboram pe un alt culoar mai ingust, dar mai putin inclinat, prin intre stanci. Aici facem cateva exercitii de oprire folosind pioletul.
Ne regrupam si dupa o scurta pauza ne echipam mai light, penru alergare montana si facem un antrenament de alergare montana. Urcam in alergare pe urmele adanci de clapari pana in curmatura Balii(aka saua Doamnei) si continuam pe creasta ingusta si expusa a muchiei nordice Balea. Traseul solicita din plin atentia noastra datorita pasajelor aeriene. Ne deplasam insa rapid, efetul antrenamentelor din Cheile Turzii facandu-se simtite. Coboram din saua Gemanului, spre caldarea Balea. Adunam astfel inca aproximativ 300 diferenta de nivel pe teren mai tehnic si expus.
Antrenamentul il completam cu o urcare pe skiuri de tura pe versantul nordic al crestei principale, spre steag, undeva deasupra tunelului. Coboram pe skiuri prin zapada ingreunata de soare. In acest timp Vlad alearga pana pe Iezerul Caprei traverseaza spre Paltinu si coboara prin curmatura Balii.
E deja seara si dupa cina incheiem antrenamentul cu o ultima incercare: dormim sub cerul liber. Oricum vremea e perfecta, doar spre dimineata, temperatura se aspreste, ajungand in jur de -2*C.
Zapada e beton, la ora 5,15am, plec (Adi V.) la o tura de alergare pentru inviorare pana pe varful Vanatoarea lui Buteanu. Iau doar betele de ski, echipat de alergare montana si un bidon de 1L cu apa calda si micutul aparat de fotografiat.  30 de minute mai tarziu, ajung pe varf exact in momentul in care rasare soarele. Ma intalnesc aici cu 2 baieti veniti sa imortalizeze rasaritul. Fac si eu cateva instantanee si pornesc inapoi. Ajung rapid jos, numai bine sa “dau desteptarea”.
Dupa micul dejun ne grabim sa profitam de zapada si mai urcam pe pantele de zapada de desaupra lacului cu piolet/coltari dupa care cum majoritatea doresc sa ajunga la Cluj mai repede pornesc spre vale in alergare.
Eu merg pe skiuri in Caldarea Pietroasa impreuna cu Ovidiu si la intoarcere coboram pe vale pana la Balea Cascada.
Doua zile pline in care ne-am simtit excelent, asteptam cu nerabdare expeditia…